Jövedéki hírek, események

Jövedéki Adó

Jövedéki változások 2015.

Jövedék változások 2016 (kenőolaj)

Jövedék változások 2017.
(A T/10539 sz. törvényjavaslat összefoglalója)


  Szakmai tájékoztatók

GYIK (jövedéki kisokos)

Kenőolaj, motorolaj, egyéb olaj jövedéki engedélyes kereskedelem

Nemzetközi kereskedelmi lehetőségek

Nemzetközi jövedéki termékforgalom irányai

Párlatok előállítására vonatkozó szabályok

3811 vámtarifaszám alá tartozó ásványolaj termékek. adalékok

Kereskedelmi gázolaj

Webshop - Csomagküldő kereskedelem


  Szakmai anyagok (letölthető)

Motorolaj, kenőolaj forgalmazás jövedéki előírásai 2014.

Jövedéki változások 2013.

Kereskedelmi gázolaj

EMCS leírása

EMCS 2011.

3811 vámtarifaszám alá tartozó ásványolaj termékek. adalékok

NAV vámszervek elérhetőségei

Jövedéki jogcímkódok

Jövedéki fajtakódok

Üzlethelyiségen kívüli kitelepülés bejelentése NAV


 Pénzügyi biztosíték

Jövedéki és egyéb tevékenységi biztosíték

  Köszöntjük Önt a BOVA Consulting Kft. jövedéki ügyintéző szolgáltatások szakmai weboldalán.(együttműködésben a www.bovaconsulting.hu) tanácsadói oldallal

  Jövedéki "Kisokos"
Egyéb bor és köztes alkoholtermék lap

Ezt a weboldalt azért hoztuk létre, hogy Ön kielégítő válaszokat találjon a jövedéki tevékenységgel kapcsolatos kérdéseire, amelyet kérdésekkel és válaszokkal folyamatosan bővítünk

az Önt érdeklő támaköröket itt találja:

.

Milyen termékek tartoznak az egyéb bor kategóriába? Mitől függ, hogy keletkezik-e adókötelezettség?

Számos gazdálkodás szembesül azzal a ténnyel, hogy a szőlőbornak titulált termékét a NAV ellenőrzése a későbbiekben egyéb bor vagy köztes alkoholterméknek minősítette, ezáltal adókötelezettség utólagos megállapítására került sor.
Az adókötelezettség, illetve a hatósági eljárásokból eredő jogviták elkerülése érdekében előzetesen szükséges az összetevők vizsgálata.
Elsődlegesen vizsgálni szükséges a termék alkoholtartalmát, annak eredetét és a további összetevőket.

A Jöt. alkalmazásában eleve egyéb bornak minősül:
-   az a szőlőbor alapú ital, amelynek alkoholtartalma nem kizárólag erjedésből keletkezett, de legfeljebb 10 tf%
-   az a szőlőbor alapú ital, amelynek alkoholtartalma kizárólag erjedésből származik ugyan, azonban meghaladja a 18 tf%-ot
-   az a szőlőbor alapú ital, amelynek alkoholtartalma kizárólag erjedésből származik, 15 tf%-nál nagyobb, de legfeljebb 18 tf%, azonban az előállításához adalékanyagot is felhasználtak.
-   az a gyümölcsbor, méz vagy egyéb növény (rizs, maláta, mazsola, pálma, gyömbér, stb.) alapú ital, amelynek alkoholtartalma kizárólag erjedésből származik, de legfeljebb 15 tf%
-   az a gyümölcsbor, méz vagy egyéb növény (rizs, maláta, mazsola, pálma, gyömbér, stb.) alapú ital, amelynek alkoholtartalma legfeljebb 10 tf%, a kizárólagos erjedés ebben az esetben nem feltétel

Milyen termékek tartozhatnak ide?
-   olyan szőlőbor alapú termékek, amelyekhez boralkoholt vagy semleges szeszt adtak minőségmegóvás más más okból, de legfeljebb 10 tf%
-   cider típusú termékek, amelyek alapja általában gyümölcsbor (alc. kizárólagos erjedéssel max. 15 tf%)
-   gyümölcsbor alapú termékek, gyümölcskoktélok avinálás nélkül, illetve akkor is, ha azok készítése során alkoholterméket vagy más szeszt felhasználnak (de legfeljebb 10 tf% alkoholtartalommal)

-   más boralapú termékek, (mézbor, rizsbor, szaké, stb,) amelyek készítése során alkoholterméket vagy más szeszt felhasználnak (legfeljebb 10 tf% alkoholtartalommal)

Kiemelt feltétel!
Egyéb bornak csak olyan termék minősülhet, -   amelynek alapja szőlő vagy gyümölcsbor. illetve méz vagy egyéb növény (rizs, maláta, mazsola, pálma, gyömbér, stb.) és -   alkoholtartalma nem haladja meg a kategóriához meghatározott határértéket

Készíthetőe-e saját előállításban egyéb bornak minősülő termék? Milyen adókötelezettség és adminisztráció kapcsolódik az előállításhoz?

A törvény szerint csak természetes személy által előállított és az előállító, illetve családtagjai vagy vendégei által elfogyasztott, naptári évenként és háztartásonként 1000 litert meg nem haladó mennyiségű egyéb bor készíthető adóraktári engedély nélkül, feltéve hogy értékesítésre nem kerül sor.
Ennél nagyobb mennyiségben előállított egyéb bor adóraktári engedélyhez kötött, illetve ha az 1000 literből bármennyi mennyiség értékesítésre kerül.
Ebből adódóan az értékesítési céllal készített termék csak adóraktári engedély birtokában minősül jogszerűnek.
Az adómentesen előállított egyéb borhoz adminisztratív kötelezettség nem társul.

Egyszerűsített adóraktári engedéllyel előállítható, betárolható-e egyéb bornak minősülő jövedéki termék?

Alapesetben az egyszerűsített adóraktári (EAR) engedély birtokában kizárólag szőlőbornak minősülő jövedéki termék állítható elő, illetve raktározható.
Ez alól kivételt képez - 2013. január 1-jétől - az engedélyes által előállított palackos erjesztésű pezsgő évi 10 ezer liter mennyiségig.
A törvény nem ad lehetőséget arra, hogy a szőlőboron és a saját előállítású pezsgőn kívül egyéb más - adómértékes - termék is egyszerűsített adóraktárba kerüljön, mert a biztosítékrendszer ezt kizárja. Ebből következően EAR-ban egyéb bor sem állítható elő, raktározható be. Erre a bor adóraktárra vonatkozó törvényi követelményeket kell teljesíteni.

Milyen jövedéki kategóriába tartozik a cider?

A klasszikus cider valamely gyümölcs - jellemzően alma, körte - alkoholos erjedése által keletkezett gyümölcsbor.
A kategóriára meghatározott feltételek teljesülése esetén - alkoholtartalma legfeljebb 10 tf% - a 2206. vámtarifaszám alá tartozó termék, amely egyéb bornak minősül.

Hogyan értelmezhető a köztes alkoholtermék kategória?

A jövedéki törvény értelmében köztes alkoholterméknek minősül az a szőlő vagy gyümölcs vagy más növényből előállított bor alapú termék, amely nem felel meg a szőlőbor, a sör, pezsgő, illetve egyéb bor kritériumainak.

FIGYELEM!
Nem minősül köztes alkoholterméknek a 2207., 2208. vámtarifaszámú alkoholtermék és más alkoholmentes ital keveréke még alacsony alkoholtartalommal sem !
Tekintettel arra, hogy az alkoholmentes ital alkoholtermék felhasználásával előállítva már 1,2 tf%-tól önmagában is a 2208. vtsz. alá tartozik.
Tehát egyéb borról vagy köztes alkoholtermékről csak abban az esetben beszélhetünk, ha a termék alapja bor, amelyet avináltak, alkohollal erősítettek. Itt viszont az összetevők arányát, az avinálás mértékét, illetve az alkohol tf% korlátot figyelembe kell venni.

A Jöt. alkalmazásában köztes alkoholterméknek minősül:
-   az a szőlőbor alapú ital, amelynek alkoholtartalma nem kizárólag erjedésből keletkezett és alkoholtartalma meghaladja a 10 tf%-ot
-   az a szőlőbor alapú ital, amelynek alkoholtartalma kizárólag erjedésből származik, de meghaladja a 18 tf%-ot
-   az a gyümölcs, méz vagy más növényből készült bor alapú ital, amelynek alkoholtartalma kizárólag erjedésből származik, de meghaladja a 15 tf%-ot
-   az a gyümölcs, méz vagy más növényből készült bor alapú ital, amelynek alkoholtartalma nem kizárólagos erjedéssel keletkezett és alkoholtartalma meghaladja a 10 tf%-otl

Milyen termékek tartozhatnak ide?
-   szőlőbor alapú likörborok (sherry, marsala, stb.), amelyek készítési eljárása során boralkoholt vagy semleges szeszt felhasználnak
-   olyan másfajta, szőlőbor alapú termékek, amelyekhez boralkoholt vagy semleges szeszt adtak minőségmegóvás vagy más okból és alkoholtartalma meghaladja a 10 tf%-ot
-   vermouth és aperitiff típusú termékek, amelyek alapja általában szőlő vagy gyümölcsbor alapúak, előállításukhoz boralkoholt vagy más szeszt felhasználnak, de alkoholtartalmuk legfeljebb 22 tf%




A jövedéki eljárásokhoz kapcsolódó konkrét szakmai segítségnyújtás és tanácsadás érdekében vegye fel velünk a közvetlen kapcsolatot.

További kérdéseit - regisztrációt követően - Fórumunkban itt is felteheti vagy ide kattintva keressen bennünket közvetlen elérhetőségeinken!

« vissza az előző oldalra


Copyright ©2011 BOVA Consulting