Jövedéki hírek, események

Jövedéki Adó

Jövedéki változások 2015.

Jövedék változások 2016 (kenőolaj)

Jövedék változások 2017. (jövedéki reform)


  Szakmai tájékoztatók

GYIK (jövedéki kisokos)

Kenőolaj, motorolaj, egyéb olaj jövedéki engedélyes kereskedelem

Nemzetközi kereskedelmi lehetőségek

Nemzetközi jövedéki termékforgalom irányai

Párlatok előállítására vonatkozó szabályok

3811 vámtarifaszám alá tartozó ásványolaj termékek. adalékok

Kereskedelmi gázolaj

Webshop - Csomagküldő kereskedelem


  Szakmai anyagok (letölthető)

Adóraktári tevékenység

Motorolaj, kenőolaj forgalmazás jövedéki előírásai 2014.

Jövedéki változások 2013.

Kereskedelmi gázolaj

EMCS leírása

EMCS 2011.

3811 vámtarifaszám alá tartozó ásványolaj termékek. adalékok

NAV vámszervek elérhetőségei

Jövedéki jogcímkódok
(forrás: NAV)

Jövedéki fajtakódok
(forrás: NAV)


 Pénzügyi biztosíték

Jövedéki és egyéb tevékenységi biztosíték

  Köszöntjük Önt a BOVA Consulting Kft. jövedéki ügyintéző szolgáltatások szakmai weboldalán.(együttműködésben a www.bovaconsulting.hu) tanácsadói oldallal

  Jövedéki "Kisokos"
Adóraktár Lap

Ezt a weboldalt azért hoztuk létre, hogy Ön kielégítő válaszokat találjon a jövedéki tevékenységgel kapcsolatos kérdéseire, amelyet kérdésekkel és válaszokkal folyamatosan bővítünk

az Önt érdeklő támaköröket itt találja:

.

Az adóraktárak célja, törvényi meghatározása

Az adóraktár meghatározása a jövedéki törvény értelmezésében olyan fizikai helyet (raktárat, üzemet, területet, távvezetéket) jelöl, amely alkalmas arra, hogy az ott előállított, tárolt jövedéki terméket terhelő jövedéki adó felfüggesztés alatt álljon
Az adófelfüggesztés a jövedéki adó meg nem fizetését jelenti, amelyet az adóraktárban előállított, tárolt, illetve oda betárolásra kerülő vagy onnan kiszállításra kerülő jövedéki termékek vonatkozásában alkalmazható. (Azokban a szállítási viszonylatokban, amelyre a jogszabály az adófelfüggesztés alkalmazását megengedi. Szabadforgalomba bocsátás "adókötelezettség keletkezése" külön tárgyalásra kerül.)

Főszabályok:
*   Alapesetben bármilyen adóköteles jövedéki terméket csak adóraktárban lehet előállítani.
Lényegében "új" termék gyártását kell ez alatt értelmezni.
Ide sorolható az erjesztett gyümölcsből alkoholos termék (szőlőbor/csendes bor, sör, gyümölcsbor) előállítása, az alkoholos italok palackozása, kiszerelése, a lepárlással történő termékelőállítás (ásványolaj termékek esetében is, kőolajfinomítás).
*   2017.07.07-től ide tartoznak a korábbi "Keretengedéllyel előállítható" termékek előállítását végző üzemek is pl.: aromák, aromatikus anyagok, ecet, egyéb élelmiszerek, alkoholos csokoládék) gyártói.
*   Adóköteles jövedéki termék adófelfüggesztéssel csak adóraktárban tárolható, raktározható.
*   Jövedéki termék adófelfüggesztéssel adóraktárba tárolható be, illetve onnan szállítható ki.

Kivételek:

*   Felhasználói engedéllyel vagy nyilvántartásba vett felhasználóként - egyéb ellenőrzött ásványolajat, teljesen denaturált alkoholt, megfigyelt terméket - felhasználó/kiszerelő üzemek.
*   Kenőolaj gyártását vagy kiszerelését végző gazdálkodások. A kenőolaj nem adóköteles termék, ezért előáálítása/kiszerelése nem kötődik adóraktári engedélyhez.

Egyéb kivételek (jellemzően adózott termékek esetére):

*   A definícióban meghatározott kivételek általában csak a "keletkező" termékekre vonatkoznak, pl összekeveréssel előállított vagy véletlen keveredés, színezés, adalékolás stb., amely műveletnek általában nem elsődleges célja egy új termék előállítása.

Milyen tevékenységek végezhetők adóraktári engedély birtokában?
Az adóraktárak "jogosítványai".

Jövedéki termékek:
*   előállítása, palackozása, kiszerelése
*   saját- és bértárolása
*   importálása harmadik (EU-n kívüli) országokból
*   tagállami beszerzése
*   exportálása harmadik országba
*   kiszállítása a Közösség területére

Adóraktári engedélytípusok.

*   adóraktár: bármely jövedéki termék (ásványolaj/energiatermék, alkoholtermék, sör, egyéb erjesztett ital, habzőbor/pezsgő, köztes alkoholtermék, dohánygyártmány) adófüggesztéssel történő előállítását és/vagy tárolását végző gazdálkodás
*   kizárólag bérfőzést végző szeszfőzde
*   szőlőbor egyszerűsített adóraktár (EAR)
*   nem adóraktári engedélyes, de említésre méltó tevékenység a kisüzemi bortermelő, aki szőlőbort/csendes bort állít elő

Jövedéki termék más tagállamból történő beszerzéséhez kell-e adóraktári engedéllyel rendelkezni?

Jövedéki termék más Európai Uniós tagállamból - adófelfüggesztési eljárásban - adóraktári engedély birtokában, illetve bejegyzett kereskedői engedéllyel is beszerezhető. Ezt a jogot 2008/118/EK Irányelv alapján a jövedéki törvény biztosítja.
Bejegyzett kereskedői engedély kérhető szinte bármely típusú engedély mellé, sőt kiskereskedő (nem jövedéki engedélyes) személy is kérheti annak kiadását.
(Erről bővebbenn a nemzetközi kereskedelmi lehetőségek menüpont alatt olvashat.)

Szabadforgalomba bocsátott (adózott) jövedéki terméket csak jövedéki engedélyes kereskedők szerezhetnek be más tagállamból. Ehhez az alapengedélyt közösségi kereskedelemre ki kell egészíteni.
(Az így beszerzett jövedéki termék Magyarországon adóköteles! A kettős adózás a külföldi szállító által - saját tagállamában - érvényesíthető adóvisszaigényléssel kerülhető el.)

Adóraktári engedélyes alanyi jogon jogosult adózott, illetve adózatlan termék beszerzésére is.
Ennek megfelelően olyan személy, aki nem rendelkezik a megfelelő jogosultságokkal a termékbeszerzésre egy megfelelő engedélykategóriával rendelkező adóraktári engedélyes közbeiktatásával megoldhatja a külkereskedelmi ügyletet.

Jövedéki termék exportálásához vagy tagállami kiszállításához szükséges-e adóraktári engedély?

Nem feltétlenül szükséges adóraktári engedély ha a termék Magyarországon már (adózott) szabadforgalomba bocsátott.
Ebben az esetben jövedéki engedély szükséges a külkereskedelmi célok megvalósításához.

Az adóraktár eleve jogosult más tagállamba kiszállítani az általa előállított vagy ott raktározott termékeket. Ezt a tevékenységet adófelfüggesztéssel végzi.

Az adóraktár azonban külkereskedelmi vagy belföldi forgalmazási céllal nem vásárolhat szabadforgalomból (pl. belföldi kereskedőtől) kizárólagosan azzal a céllal, hogy a terméket külföldre (vagy belföldre) értékesítse. Ez alapvetően ellentmond az adóraktári rendszer elvének.Az adóraktári engedélyes tevékenységgel kapcsolatos követelményekről és lehetőségekről az Adóraktári tevékenység összefoglalója című tájékoztatónkban bővebb tájékoztatást is kaphat

A jövedéki biztosíték pénzügyi biztosítékként történő teljesítéséhez kapcsolódóan Társaságunk segítséget nyújt, amelyről bővebb tájékoztatást itt kaphat.

A jövedéki eljárásokhoz kapcsolódó konkrét szakmai segítségnyújtás és tanácsadás érdekében vegye fel velünk a közvetlen kapcsolatot.

« vissza az előző oldalra

következő oldal >>


Copyright ©2011 BOVA Consulting